Valletta

Excursie: Valletta en een dagje geschiedenis


De bestemming van onze tweede excursie is lekker dichtbij: Valletta.

Valletta is de hoofdstad van Malta. Ook hier is genoeg te zien. De stad staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO, zoveel bezienswaardigheden zijn er hier!

We stappen uit op het busstation. Als je hier ooit op zoek moet naar de goede stadsbus, ben je nog wel even bezig. Er zit totaal geen logica in de busnummers, alles staat door elkaar.

Er rijden hier oude bussen die in Engeland zijn afgekeurd. Sommige zijn zo oud, dat je door de gaten naar de straat kunt kijken. In de meeste bussen vind je voorin een altaartje. Onze gids vertelde dat die soms echt nodig zijn, met de rijstijl van de meeste Maltesers.

                           

Autorijden op Malta, nee, dank je wel.... Verkeersregels? Wat zijn dat?

Wie heeft er voorrang op een kruising? Degene die durft.

Ze hebben er nog niet zolang verkeerslichten. Rood licht betekent op Malta: zo snel mogelijk doorrijden!

De wegen zijn erg slecht. In het donker rijden is helemaal een ramp. Er zijn geen reflectorpaaltjes, geen markeringsstrepen op de weg. Kijk niet raar op als er auto's rijden zonder verlichting. Soms hebben ze het licht wel aan, maar dimmen ze het grote licht niet bij een tegenligger.

Rijles stelt hier ook niks voor. Een rondje om de kerk, dat is alles. Het examen duurt ongeveer 5 minuten. Je bent wel verplicht om een lesboek te hebben, maar of je het doorleest moet je zelf weten.

Als je een aanrijding krijgt, moet je natuurlijk altijd de politie erbij halen, omdat je anders geen aanspraak kunt maken op je verzekering. Ze zijn niet zo heel snel, dus dat kan wel een uur of twee duren voordat ze er zijn.

In de kamers in de kerken waar de offers e.d. hangen, hangen dan ook heel veel foto's van mensen die een ongeluk hebben gehad.......

O ja, en ze rijden op Malta ook nog links!

(lees dit wel met een knipoog...)


We lopen eerst naar Upper Barracca Gardens. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de Grand Harbour en de drie steden Vittoriosa, Cospicua en Senglea. Valletta heeft een natuurlijke diepe haven: 86 meter diep.

Hier zit de Malteser schooljeugd te tekenen. We hebben nog nooit zoveel verschillende schooluniformen gezien. Dat is hier trouwens verplicht. Ze hebben op Malta gescheiden scholen. De lagere school is nog wel gemengd, maar vanaf hun 11e jaar totdat ze naar de Universiteit gaan zijn er gescheiden meisjes- en jongensscholen. Onze gids Christine zei al: mijn zoon is 19 en heeft pas geleden voor het eerst een meisje gezien.

                           

We lopen verder naar de St. John's Co-kathedraal, één van de 11 kerken in Valletta. Deze is gebouwd in vijf jaar tijd, van 1573 tot 1578. In de oorlog is heel Valletta plat gebombardeerd, behalve deze kerk.

Er zijn trouwens meer dan 320 (!) kerken op Malta, de een nog mooier dan de ander.

Deze kerk wordt Co-kathedraal genoemd, omdat deze kerk nadat de ridders Malta hebben verlaten tot kathedraal werd verheven. Tot dan mocht alleen de kerk van Mdina zich kathedraal noemen.

Het is een beetje bizar om hier rond te lopen. Je loopt hier over de graven van meer dan 400 ridders. Ook de schilder die de prachtige plafondschilderingen heeft gemaakt ligt hier begraven.


Nadat Hans weer een rolletje heeft volgeschoten, gaan we verder met de tour door de stad. We gaan naar Grand Master's Palace, het paleis van de grootmeester van de Orde. Tegenwoordig is het parlement hier gevestigd.

Je kijkt je ogen uit. Hier liggen vele wapens en tenues van de orderidders. Heel indrukwekkend om te zien. Zeker als je je bedenkt dat er in die harnassen echt gevochten is en dat zo'n harnas niet echt licht is.


Als we door de stad richting onze eindbestemming lopen, vertelt Christine nog wat verhalen over de riddertijd. Als je door de stad loopt valt het op dat alle trappen hele kleine treden hebben. Dat was natuurlijk makkelijker voor de ridders met hun zware harnassen.

In gedachten zie je ze al lopen….

                           

De Malta experience is het laatste wat we gaan bezoeken. Dit is een audiovisuele voorstelling over de geschiedenis van Malta. Er zijn veel van die diashows, maar ze zeggen dat dit de mooiste is.

De ‘Malta Experience’ is een 50 minuten durende diapresentatie over Malta. Tijdens de presentatie wordt in grote lijnen uitgelegd hoe de geschiedenis van Malta is verlopen. Het begint met de periode waarin Malta voor het eerst bewoond werd, ongeveer 7.000 jaren geleden. Van hieruit volgt de presentatie een aantal voor Malta belangrijke periodes uit de geschiedenis. Via de Romeinen, Arabieren, Spanjaarden, de tijd van de ridders, de tweede wereldoorlog en de Engelsen kom je uiteindelijk in het heden terecht.

De show wordt gepresenteerd op een groot scherm. Hierop worden door 39 projectors ruim 3.000 dia's geprogrammeerd. De show wordt ondersteund door allerlei geluidseffecten. Door middel van een geluidssysteem dat in alle 280 stoelen in het theater aanwezig is kun je de taal van het commentaar voor jezelf instellen, zelfs in het Nederlands.

Drie kwartier later zijn we helemaal op de hoogte van wat zich op Malta heeft afgespeeld.

Onder de indruk gaan we naar ons hotel.

                         

Share by: